STANDPUNT OVER ZWARTE PIET

Het Sint-Nicolaasgenootschap Nederland omarmt het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet. Dit feest is er niet alleen voor kinderen, maar voor alle Nederlanders. De grootste traditie van Nederland is er gekomen door de jarenlange, sublieme samenwerking tussen Sint-Nicolaas en Zwarte Piet. Miljoenen Nederlanders dragen het Sinterklaasfeest op handen en zij koesteren het ijzersterke duo: Sinterklaas en Zwarte Piet.

Sinterklaas en Zwarte Piet gaan op gelijkwaardige wijze met elkaar om en tonen wederzijds respect. Zwarte Piet spreekt correct Nederlands en heeft een zwarte haardracht. In de zak van Zwart Piet zitten enkel cadeautjes. De huidskleur van Zwarte Piet is donker, want kinderen weten dat hij regelmatig door schoorstenen gaat.

Het huidige Sinterklaasfeest heeft geen enkele relatie met racisme en ook niet met slavernij. Immers, de historische context van Sint-Nicolaas is vele eeuwen oud. Al die tijd heeft de Goedheiligman zich laten omringen door contrasterende metgezellen en dit in binnen- en buitenland. Deze metgezellen hebben een duivelse oorsprong. In Nederland en Vlaanderen heeft Sint-Nicolaas Zwarte Pieten bij zich en in landen als Duitsland, Italiƫ, Oostenrijk en Zwitserland wordt Sint-Nicolaas omringd door donkere, angstaanjagende, duivelse figuren.

Discriminatie, onderdrukking en racisme zijn volkomen tegenstrijdig met de beleving van het huidige Sinterklaasfeest in Nederland. Sint-Nicolaas en Zwarte Piet symboliseren naastenliefde tussen jong en oud met het geven en delen van cadeautjes. Hierbij is de gedaante van Zwarte Piet niet bepalend of de metgezel van Sint-Nicolaas een exponent van racisme is, maar wel zijn gedrag ten opzichte van kinderen, ouderen en Sinterklaas. Hierbij toont Zwarte Piet zich als een aangename vriend van iedereen. Op deze wijze bouwen Sint-Nicolaas en Zwarte Piet verder aan een jaarlijks vervolg van een kostbaar sprookje.