Wij als SNG Nederland hebben een eigen mening over Zwarte Piet. Wij willen echter graag open en zo eerlijk mogelijk de reacties met u delen. Echter het SNG Nederland draagt geen enkele verantwoordelijkheid over hieronder gedane uitspraken. Grove en kwetsende meningen zullen we dan ook niet plaatsen. Mocht u toch van mening zijn dat een tekst kwetsend is, neem dan a.u.b. contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Wilt u ook uw mening met ons delen, reageer dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Eén van de doelen van het SNG is het promoten van het Sinterklaasfeest in zijn huidige vorm. Dus met Zwarte Piet.
Hoe Piet zich aan ons presenteert over 5,10,15 jaar dat weet ook het SNG niet.
We bedanken iedereen die gereageerd heeft en nog reageert en zullen berichten voor en tegen ook blijven plaatsen maar wij gaan ons bezighouden met het Sinterklaasfeest en stoppen met het beantwoorden van de grote hoeveelheid mail.

**********

Hallo,

Ik ben een Sinterklaasfan uit België. Ik vernam dat er wordt nagedacht over de toekomst van Zwarte Piet.
Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik door de hele discussie verbaasd ben dat er nog steeds mensen zijn die Zwarte Piet zien als een Negroide man.

Ik ben opgegroeid met het verhaal van de schoorsteen. Pieten zijn mensen van gelijk welk ras, die Zwart zijn omdat ze heel vaak door de schoorsteen gaan, geen roetvegen dus van een enkele keer, maar helemaal zwart door vaak door de schoorsteen te gaan. Dat hun prachtige pakken niet vuil worden zag ik als kind ook gewoon omdat ze andere kledij dragen als ze op de daken gaan, en als ze op bezoek gaan bij de kinderen, hebben ze hun mooie kledij aan. Ik hoorde iemand trouwens het pagepak een slavenpak noemen. Terwijl een page ook helemaal geen slaaf was en trouwens niet enkel een donker persoon was.
Uit die beleving als kind, vind ik dat als er nog steeds mensen Zwarte Piet als een Negroide man zien, dat daar een oplossing voor moet komen.
Ten eerste: de karikatuur van een Zwarte Piet, en dan heb ik het over versieringen en tekeningen, die is nog steeds één op één de karikatuur van een Negroide man, inclusief dikke lippen en oorbellen.
Die worden de dag van vandaag niet meer gebruikt door de Zwarte Pieten in de straat, dus waarom nog in de karikatuur? De tegenstanders van Zwarte Piet blijven die nog steeds als argumenten gebruiken. Maar rode lippen zijn geen dikke lippen, krullen zijn geen kroeshaar, en Pieten met een accent heb ik in mijn hele leven nog nooit ontmoet. Vandaar dat ik vind dat die karikatuur er dringend uit moet.
Daarbij moet het verhaal van de schoorsteen ook heel duidelijk verteld worden vind ik. Dat kan in scholen, boeken, Het Sinterklaasjournaal, enz... Ik heb de indruk dat dit in België veel meer leeft dan in Nederland. Kinderen kijken raar op als een Piet ook zijn handen heeft geschminkt. Laatst vroeg een jongetje aan één van onze Pieten: "Huh, zijn jullie helemaal zwart?" Kinderen komen ook zeggen dat ze later naar de Pietenschool willen om Piet te worden. Dat moet naar mijn gevoel mee in het hele verhaal.
De oplossing van gekleurde Pieten vind ik persoonlijk een verkrachting van het hele feest. We moeten met respect voor de geschiedenis van het Sinterklaasfeest een oplossing vinden, en daar vinden we dan ook een helper die zwart is door roet.
Pieten met enkel roetvegen in het gezicht vind ik een goeie richting van denken, maar naar mijn mening klauteren de Pieten nachtenlang door ontelbare schoorstenen, en zijn ze daarom wel zwarter dan een paar enkele vegen. Ik denk eerder aan mijnwerkers, die ook helemaal zwart zijn, maar waarvan je duidelijk ziet dat het niet door hun ras is.
Waarom alle Pieten krullen hebben als ze zwart zijn door roet heb ik nooit begrepen. Wat mij betreft mogen alle Pieten een andere haarstijl hebben, in een donkere kleur. Een beetje warrig haar kan wel refereren naar het vele werk in de schoorstenen. Waarom ze rode lippen hebben, begreep ik ook niet, maar het is duidelijk afgeleid van blackface. Dat mag er van mij dus ook uit. Kijk maar een naar Bennie Stout, daar zitten scenes is waar sommige Pieten weinig lippenstift ophebben, en het ziet er net iets realistischer uit. Qua grime zou ik voorstellen om met een donkerder bruin te werken, bijna echt zwart, (bv grimas cake 1001) en het heel droog, en ietsje doorzichtiger aan te brengen, dus geen dikke egale laag, maar duidelijk zwart door het roet, maar dan wel het hele gezicht.
Qua herkenbaarheid deed een kind laatst een leuke uitspraak: "Mijn broer is ook Zwarte Piet bij Sinterklaas, maar hij gaat niet in Spanje wonen". Het zou eigenlijk wel leuk zijn als het begrip "hulppiet"
wordt doorgetrokken naar een Piet die tijdens de Sinterklaasperiode voor de Sint werkt, maar de rest van het jaar in Nederland blijft. Zo kan iedereen gewoon Piet zijn voor neefjes, nichtjes of kennissen.
Daarnaast
heb je de Pieten die bij de Sint in Spanje wonen.

Ik vind persoonlijk dat vanuit het Sint Nicolaas Genootschap duidelijk moet gemaakt worden dat de negerkarikatuur echt niet meer gebruikt mag worden om Zwarte Piet af te beelden, dat Pieten zwart zijn door het roet, en dat iedereen daar zelf een invulling aan mag geven, mensen die er een probleem mee hebben mogen gerust met enkele roetvegen de straat op, dat Pieten niet per definitie kroeshaar of krullen moeten hebben, of rode lippen. En het verhaal moet ook veel meer verteld worden, zodat ook niemand Zwarte Piet zegt, tegen een donker persoon.

Met vriendelijke groeten,

Tim

**********

Geachte lezer(es),

U wilt beoordelen of Zwarte Piet nog mag blijven voortbestaan. Lees onderstaande door en neem dit mee in uw besluitvorming. Liever nog zou ik zien dat u luistert naar de mening van de meerderheid van de (Nederlandse) bevolking die het Sint-Nicolaasfeest viert/beoefent.

Mijn reactie op de mensen die demonstratief tijdens intochten van Sint&Piet deze de ruk toekeerden:
Ik als zijnde iemand van boven de rivieren vind Carnaval ook maar niets. Ook al ben in Rooms-Katholiek opgevoed. Ik ga gewoon niet naar Carnavalsfeesten, klaar.
Ik moet en hoeft er niet aan mee te doen! Ik vind Carnaval zoiets als verplicht lollig doen! Maar ik houd niemand tegen die Carnaval wel leuk vinden. Carnaval in Rio de Janeiro vind ik nou weer wel een leuk kijk feest. Dat zou ik nou weer wel mee willen maken. Ik gun iedereen zijn eigen plezier. Maar wil en zal nooit het plezier van andere proberen te verpesten. De Pasar Malam dagen in Den Haag vind ik ook prachtig en vooral lekker. Ik ben dan ook getrouwd met een vrouw met Indonesische roots.
Nieuwjaars nacht met dat vuurwerk vind ik ook niet meer leuk. Dankzij dat vuurwerk word er meer vernield dan dat er plezier mee wordt gemaakt. Ik heb nog niet gezien dat Zwarte Piet en het Sint&Piet kinderfeest tot geweld en vernielingen heeft geleid........

Uit Wikipedia:
Het beeld van slavernij als Westerse misdaad van de 16e tot de 19e eeuw is niet volledig. Slavernij bestaat namelijk minstens zolang als de geschiedschrijving. Het Oude Egypte, Oude Griekenland, de Romeinen, maar ook modernere Afrikaanse en Arabische culturen maakten en maken veelvuldig gebruik van slaven. Slavernij kwam ook in de Chinese, Indische en Amerikaanse indianenculturen voor.
Toch is er nu anno 2014 nog steeds slavernij waarbij men zich op de islam beroept, met name in de Afrikaanse republieken Tsjaad, Mauretanië, Niger, Mali en Soedan.[ Naar schatting tien miljoen kinderen werken als slaaf, hoewel ook wel schattingen van 100 miljoen worden gehoord. Kindsoldaten in Colombia en Afrika zijn voorbeelden van moderne slavernij. Verder werken kinderen als slaaf in steengroeven, in de tapijtindustrie in India, en op cacaoplantages in Ivoorkust. Op Haïti werken ten minste 400 duizend kinderen als slaaf, restaveks genoemd. Ook werken veel kinderen in ontwikkelingslanden onder dwang in de prostitutie, met name in Zuidoost-Azië.

Uit het jaarboek 2010:

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie-Rampspoed en Tegenslag.
Hierin word verhaald uit archiefvorming: ruim 1 mln blanke (Christen)slaven in Noord-Afrikaanse steden zoals Salé, Algiers en Tunis. Vele Nederlandse slaven/krijgsgevangenen werden vrijgekocht door Nederland uit handen van Marokkaanse heersers. Deze tactiek wordt ook heden ten dage toegepast in Egypte.: Rijzende Ethiopiers worden gevangen gehouden die naar Israël willen(vluchten). Pas na betaling van losgeld worden ze soms vrijgelaten! Waarna ze aan de grens met Israël als zijnde ongewenst/illegaal vluchteling worden teruggestuurd naar Ethiopië............
Noord-Afrikanen voerden vele rooftochten uit langs de kunst van Italë, Spanje en Portugal om aan de vraag naar slaven te voldoen. Engeland heeft samen met Nederland aan deze handelswijze een einde gemaakt(1816). En later met hulp van Frankrijk(bezetting Algiers 1830). In Noord-Afrika waren ook slavenfokkerijen bekend.......!
Lees uzelf goed in aangaande bovenstaande.
Al de hiervoor genoemde slavernij heeft niets te maken met de huidige Zwarte Piet en zijn Sint-Nicolaas. Niets staat het leuke kinderfeest "Sint en Piet" in de weg. Alleen de negatievelingen. Ik zeg tegen die negatievelingen: "Je moet niet naar een Sint&Piet-intocht toe en dan deze je de rug toekeren! Ga er niet naar toe en wind je niet op!" " Maak je beter druk om de hedendaagse soldaat- kinderarbeids- en prostitutieslaven. Van het Hollandse kinderfeest is nog niemand slaaf geworden!"

(citaten uit jaarboek voor Genealogie 2010
Uitgever? : Druk en lay-out Ten Brink

Het boek zelf is te koop bij: CBG te Den Haag 070-3150570, zie ook de internet site www.cbg.nl)

W. Akerboom

**********

Geachte webmaster,

Graag lever ik een bijdrage aan de discussie over Zwarte Piet, die nu weer lijkt te beginnen, door het gegeven van Zwarte Piet in een algemeen historisch kader te plaatsen.

Het is zo dat het sinterklaasfeest heidense gronden heeft. Het is van oorsprong een heidens winterfeest, waar lekkernijen uitgedeeld werden als je zoet was geweest, stoute kinderen kregen minder. Het feest was een heidens winterfeest, waar Wodan een hoofdrol in speelt. Wodan werd voorgesteld als een oude man met grote witte baard, rijdend over de wolken op zijn schimmel Sleipnir, op zijn schouders zaten twee zwarte raven die zijn hulpjes waren om alles beneden op de aarde goed in de gaten te houden. De Germaanse moeders konden de Germaanse kinderen altijd wijzen op de zwarte raven buiten, deze hulpjes van Wodan zouden alle stoute streken doorvertellen, ze waren gewaarschuwd. Het had een opvoedkundige betekenis.

Het heidense winterfeest werd door de kerk niet afgeschaft maar in een nieuw jasje gestoken: Wodan werd St. Nicolaas, hij reed niet meer over de wolken maar over de daken, en de zwarte raven werden zwarte pieten. Iedere raaf die rond de woonstede van een Germaans gezin rondvloog zou een hulpje van Wodan kunnen zijn. Er zijn meer verhalen over legers zwarte helpers van Wodan, maar dat even terzijde. De Zwarte Piet heeft dus, in wezen, niets van doen met onderdrukking of discriminatie. Dat hij zwart was werd later maar verklaard doordat hij door de schoorsteen moest, dat is een toevoeging van latere datum. Dus de hele discussie of er sprake is van het ridiculiseren van de zwarte medemens is, historisch gezien, een discussie die geen grond heeft. Laat iedereen beseffen waar het feest zijn oorsprong heeft, en ga dan pas kijken of er in de tegenwoordige tijd iets veranderd kan worden opdat er geen verkeerde suggesties in beeld komen. Maar de stelling dat het van meet af aan een uiting is van suprematie van de blanke over de zwarte mens is niet juist. Het lijkt me goed om deze kennis mee te nemen in een discussie over dit onderwerp, zodat er geen verkeerde uitgangspunten een rol gaan spelen.

Met vriendelijke groet,

J.Lemstra

**********

Geacht Genootschap,

Hoewel ik normaal gesproken niet snel op de bres spring voor maatschappelijke ontwikkelingen ben ik van mening dat ik nu zeker mijn stem moet laten horen.

Vorig jaar heb ik me uitermate geërgerd aan de in mijn ogen zinloze discussie over Zwarte Piet. Zijn rol in het gehele Sinterklaasfeest en zelfs het bestaansrecht dat ter discussie kwam te staan.

Tot mijn verbazing zag ik hedenmorgen dat in het AD, op de voorpagina, de discussie
hieromtrent alweer gaande is. Laten we in Nederland afblijven van het weinige culturele erfgoed, waar ik onder andere ook de viering van het Sinterklaasfeest onder versta, en deze discussie staken.

Jarenlang heb ik en vele met mij, een fijn feest gevierd met Zwarte Piet in ons midden.
Nooit heb ik Zwarte Piet als minderwaardig of achterlijk gezien (zoals men soms placht te zeggen).
Zelf heb ik enkele malen zelf zwarte piet gespeeld maar voelde mij op die momenten nooit
minderwaardig of kreeg het idee dat mensen mij anders behandelde. Zwarte Piet praat tegenwoordig ook gewoon ABN, die gekke klank is verdwenen wat een goede zaak is. Maar laat hem verder met rust.

Inmiddels ben ik getrouwd met een Hindoestaanse Surinaamse vrouw en vader van twee kinderen.
Mijn vrouw begrijpt, ondanks het feit dat zij ook donker is, helemaal niets van deze typisch
Nederlandse discussie! Samen met onze kinderen vieren wij al enkele jaren een gezellig
Sinterklaasfeest, nog gene male is er een vraag gekomen over de rol en positie van
Zwarte piet. Het Sinterklaas journaal en de jaarlijkse Sinterklaasverhalen worden net zo verslonden als een uitzending van Bassie en Adriaan (die arme clown die altijd maar wordt afgespiegeld als dom en onbenullig en alle ongelukken vallen hem te beurt met zijn geschminkte gezicht).

Ik snap het gewoon niet. Ik hoop dat we eindelijk eens tot bezinning komen en het Sinterklaasfeest zo laten zoals het is, traditioneel en ongewijzigd. Iedereen is voor de wet gelijk, ongeacht geloof, huidskleur of herkomst zo moet het ook.
Maar we zijn allemaal verschillend als het neerkomt op uiterlijk en zo willen we het ook in Nederland.

Handen af van Zwarte Piet zou ik zeggen.

Met vriendelijke groet,
J. Koster

**********

Dat gezeur over zwarte piet moet maar eens afgelopen zijn. Dit zijn de beroepsdemonstranten die geen enkel respect hebben voor het oer Nedrlandse kinderfeest. Het heeft niets maar dan ook niets te maken met de slavernij. Draai de rollen eens om. Wat zouden de Surinamers, Antillianen ( die overigen ook Sinterklaas vieren op Curaçao, met Sinterklaas die voor zover het kan wit geschminkt wordt en met de traditionele Zwarte Pieten net als hier wordt gevierd. ) De Afrikanen . Als we in hun land zouden wonen en ons storen aan hun gebruiken, tradities cultuur zouden. Het ook niet leuk vinden als we daaraan kwamen. Getuige ook de Pietpetie 2 miljoen mensen. Hebben het getekend. Het gebeuren vorig jaar op de Dam was respectloos. Dat wij als Nederlander ons ook gekwetst en gediscrimineerd voelen maakt blijkbaar niet uit. De aanstichter hiervan gaf zich uit als kunstschilder en dat dit z'n moeder deed denken aan de slavernij. Nu geeft ie zich uit voor criticaster. Overal kritiek op hebben niets is goed. Om zo z'n eigen zin met consorten te krijgen.
Als mensen kiezen voor een land om daar te gaan wonen moet je daar de cultuur, tradities ook respecteren. Ander moet je weggaan. Dit alles voelt voor mij als slachtoffers worden daders daders worden slachtoffers. Het is de omgekeerde wereld. Dit schrijf ik naar aanleiding van het stukje over zwarte piet in het AD van 28 maart jl.

Hopelijk kunt u hier wat mee om ons sinterklaasfeest in deze hoedanigheid in stand te houden.

Met vriendelijke groet.

Mw. Simons

**********

Sint & Piet innoveren

Nooit gedacht dat ik een stuk zou schrijven over Sint en Piet en innoveren. Maar ik had ook nooit gedacht dat ik een kind uit Kenia zou adopteren. Onze dochter is nu zeven en vindt Sinterklaas geweldig. Het besef begint wel te groeien dat er wat dingen rammelen aan het Sinterklaas-verhaal, maar dit jaar staat haar geloof nog overeind.

Piet vind ze ook tof. Het was voor ons alleen wel puzzelen hoe we om moesten gaan met het feit dat hij zwart is. Met een donkere dochter is het best raar om Piet te zien als de Afrikaanse knecht van de blanke goedheiligman. Voor onze omgeving was dat een stuk eenvoudiger. Onze dochter regelmatig te horen dat zij zich niet hoefde te schminken: 'Jij bent toch al zwart! Lekker handig.' Opmerkingen die kwamen van kinderen, docenten, ouders van klasgenoten en willekeurige onbekenden in de Albert Heijn.

Onze dochter was in tranen toen voor het eerst tegen haar gezegd werd dat ze zich niet hoefde te schminken. Niet omdat ze daar een racistische bedoeling in zag, daar is een kind van vier helemaal niet mee bezig. Nee, het was niet eerlijk dat andere kinderen wél schmink op mochten smeren, en zij niet.

Mijn vrouw schakelde snel en zei dat ze zich natuurlijk moest schminken. Want zij is niet zwart, ze is bruin. Om zwarte piet te kunnen worden is echt schmink nodig. Een blijere Piet hebben we nooit gezien, helemaal onder de schmink en lachend van oor tot oor. En solidair stonden we daar zelf naast, met zwarte gezichten en witte nekken.

Grosso modo zien Nederlanders zwarte Piet als het negerhulpje van de witte Sint. Anno 2013 is dat een raar verhaal, al helemaal gegeven de grote Nederlandse rol in de slavernijhandel. Buiten Nederland is het voor iedereen volstrekt duidelijk dat we fout zitten. En als ouder van een dochter die geboren is in Kenia zit ik er mee in m'n maag. Want over een jaar of vijf gaat het voor haar niet meer over het schminken, maar over het stigmatiserende effect van zwarte Piet.

Tegelijkertijd is Sinterklaas een gaaf feest, dat wil niemand kwijt. De vraag is: Kunnen we het feest van Sinterklaas veranderen op een manier die ons nog meer plezier geeft, en tegelijkertijd het stigma van zwarte Piet oplost? Dat is een innovatievraag. Er zijn vijf succesfactoren die de slagingskans van een innovatie bepalen. Dit zijn ze, voorzien van wat praktische suggesies:

a. Maak het meer
Een aanpassing van een bestaand idee moet de charme van 'meer' hebben. Met de 'spaarlamp' ging dat helemaal mis. Alleen al die naam, die klinkt zuinig. We willen niemand iets afpakken, we willen juist het voor nóg meer mensen leuk wordt. Vandaar dat de Philips LED lamp met instelbare kleuren wel een succes kan worden.
Hoe maak je er meer van? Sint zou bijvoorbeeld onderweg van Spanje kunnen stranden in een ander land, omdat de boot verdwaald. Laten we zeggen Italië. En dat Sint helemaal verzot raakt op pizza. En dat hij daarom de kok van zijn restaurant vraagt om mee te reizen. Zo zou er een nieuwe Pomodori Piet kunnen komen, eentje met de kleuren van de Italiaanse vlag op zijn gezicht. Het biedt Sint ook de kans om hele bijzondere cadeautjes voor de kinderen te kopen. En kinderen kunnen tomaten in de schoen doen, want daar blijkt het paard echt helemaal verzot op te zijn. En zo kunnen er ieder jaar nieuwe Pieten bij komen.

b. Goed inpasbaar
Innovaties die niet goed aansluiten bij het bestaande redden het maar zelden. Het beroemde voorbeeld is Video 2000, het formaat videobanden van Philips. Technisch superieur, maar ze pasten niet in de dominante speler van dat moment, VHS.
Geen nieuwe kleren voor Piet dus: anders moeten al die duizenden Pieten-pakken in ons land opnieuw gemaakt worden. Kansloos. We kunnen wel gaan spelen met de schmink. Piet zou allerlei kleuren kunnen krijgen, in minstens vijftig tinten.

c. Simpel
Ingewikkeld legt het altijd af tegen eenvoud. De nieuwe Sint en Piet moeten dus makkelijk uit te leggen zijn. Het simpels is om het woord zwart te laten vallen. Dat gaat al prima op TV, en lees er bijvoorbeeld het artikel van Piet Van Muijswinkel in het NRC op na.
Pizza Piet is prima uit te leggen. Of een Piet die heel erg van de natuur houdt, en daarom besluit om zichzelf groen te schminken. Is het ook meteen voor heel Nederland duidelijk dat Piet geen bruine of zwarte huidskleur heeft, maar schmink draagt.

d. Makkelijk kopiëren
Ideeën worden veel sneller overgedragen als ze makkelijk getest kunnen worden. Vandaar dat alle iPhones, iPads en Macs het echt doen in de Apple Store. Dat is nog eens wat anders dan die lullige plastic nep-schermpjes van mobiele telefoons in andere winkels.
Hoe maak je de Pasta Piet kopieerbaar? Start een website met schmink-tips voor de nieuwe Pieten. Zorg samen met de Albert Heijn en de HEMA dat er van die handige 'Italiaanse-vlaggen-schmink-potloden' in de winkels liggen.

e. Zichtbaar
Niet wegmoffelen, die nieuwe piet. Juist lekker zichtbaar. Denk aan Apple laptops, met dat verlichte appeltje op de achterkant. Een zichtbare innovatie levert honderd keer meer effect op dan een brede maatschappelijke discussie. Creëer een prijsvraag voor de mooiste Pomodori Piet, organiseer de Nationale Kleurenpiet Dag, dat werk.

Voor de goede orde: het gaat me niet om de ideeën, het zijn maar illustraties. Maar voor de mensen wiens werk het wel is: volg deze vijf spelregels om er een succes van te maken. Want we willen allemaal een Sinterklaas-feest dat nog meer plezier geeft.

(Frans Nauta)

**********

Moet gewoon blijven. altijd lief voor de kindjes. Nog steeds zwart van de schoorsteen. Toch van de gekke als dat in ons land niet meer mag. Soms vraag ik me af welk land ik woon.

Anneke R

**********

Met enig schroom moet ik wel zeggen dat ik een eventuele geleidelijke verandering in de kleur schmink op voorhand wellicht toch niet helemaal onbespreekbaar zou vinden. Dat ligt niet aan het feit dat ZP racisme is -dat vind ik namelijk nog steeds niet - maar wel aan het feit dat een aantal pro-piet-fanatici zich dermate maagkramp- en braakselopwekkend hebben misdragen (o.a. tegen de dame met de Papoeavlag). Het gedrag van dit menselijk schroot stuit me nog meer tegen de borst dan het gedram van de anti-piet-fractie. Het voelt eenzaam, maar het tuig staat uiteindelijk verder van me af dan de Gariobende (Gideonsbende, wie kent het woord nog).

Het onverholen schelden en de domme opmerkingen als "Ga terug naar je eigen land" zijn dermate tenhemelschreiend dat ik me afvraag of een roe wel afdoende zou zijn.

Ik ben voor Zwarte Piet, tegen racisme, maar als het symbool Zwarte Piet wordt misbruikt om mensen te bedreigen (het interview met moeder en zoon in de auto maakte indruk), dan vraag ik me af of het medicijn niet veel erger is dan de kwaal.

Wat me de meest redelijke oplossing lijky, is een verhaal beginnen waarin de pieten zien dat ze vreselijk ouderwets gekleed zijn en kapsels hebben die nog ouder is dan Sinterklaas. En als ze dat een paar jaar doen, dan kun je ZP een Make-Over geven, zonder direct de kleur te veranderen. Op den duur kunnen ze ook meer een soort vrolijke vaders zijn ipv vrolijke clowns. Ook een meer sportive imago geven zou goed zijn. Op daken klimmen e.d. vraagt dat. Net als commando's erg goed zijn in dat soort dingen. Zo kan het juist stoer zijn om met ZP vergeleken te worden.

Hopelijk kan dit een positieve bijdrage zijn voor jullie, en kunnen jullie er iets mee.

Veel succes met alles. Mijn steun hebben jullie.

groet, Mike

**********

Inmiddels heb ik het besluit gehoord van de Amsterdamse burgemeester.

Gelukkig iets afgekoeld. Maar Zwarte Piet minder zwart maken lijkt me alleen nog meer problemen op de hals halen, want dan kunnen ook alle mensen die niet zo zwart zijn beledigd zijn (dus alle moslims).. Misschien is een oplossing om (net als in Suriname) alleen de gezichten zwart te maken en niet de hals. Maar het zwart moet juist zo zwart zijn, dat het onnatuurlijk is.(Maar als het eenmaal verkeerd in de koppen zit, is het erg moeilijk om daar tegenin te redeneren, vandaar dat je beter standvastig kan blijven Geen glijdend vlak). In de Bijlmer hebben ze al in 4 jaar geen Sinterklaasintocht gehad,Ik begrijp ueberhaupt niet waarom elk stadsdeel dat apart zou doen. Eén intocht is toch genoeg? Moet dat niet centraal gehouden worden?

Misschien kan het SNG beter een andere wending aan het heilloze debat geven door voor te stellen dat Keti Koti een officiële feestdag wordt. Wij hebben recht op ons eigen authentieke feest, laten zijn hun eigen dag hebben (Doen ze in de VS ook: elke ethiciteit zijn eigen feest.). Sterkte met deze problematiek.

Vriendelijke groet, Rosa Lindenburg

**********

Beste lezer, lezeres,

Betreft discussie ivm zwarte piet en slavernij/racisme – de vergeten geschiedenis van de blanke christenslavernij

Voordat u zich mengt in de discussie betreffende zwarte Piet in verband met de slavernij, is het misschien handig dat u de geschiedenis kent van de blanke christen slaven. Dat ik er vanuit ga, dat u het niet weet is tactloos, waarvoor mijn excuses.

Geef het in ieder geval door aan de studenten, als zij worden geconfronteerd met de slavernij: de christenslavernij valt onder de vergeten geschiedenis. Hierbij een stuk dat is geschreven door Ariel Bruenz. Mijn klacht is dat deze wetenschap niet wordt opgenomen in onze cultuur en in het onderwijs.

Hoogachtend,

Trui Zweering

Omvang christenslavernij Afrika zwaar onderschat
Door Ariel Bruenz

Onderzoekers onderschatten stelselmatig de omvang van de christenslavernij in Noord-Afrika in de zestiende tot achttiende eeuw, zegt arabist Maurice Blessing. Vaak wordt alleen gedacht aan zwarte slaven, maar ook het aantal Europese slaven in Afrika liep in de miljoenen.

Het beeld van slavernij wordt in Nederland echter vooral bepaald door de trans-Atlantische slavenhandel, het brengen van zwarte slaven uit Afrika naar Amerika. Maar volgens arabist Maurice Blessing is het aantal slaven dat in diezelfde periode in de islamitische wereld gehouden werd, vele malen groter. Een deel daarvan bestond uit West-Europeanen, de zogenaamde christenslaven, die in Noord-Afrika moesten dienen. 'Hun precieze aantallen zijn heel moeilijk vast te stellen', zegt Blessing. 'Maar volgens recente schattingen gaat het om miljoenen mensen.'

Blessing deed onderzoek naar de aard en omvang van deze christenslavernij. Nederlandse historici hebben volgens de arabist een koudwatervrees om de werkelijke omvang van de christenslavernij te benoemen. 'Enerzijds heeft dat te maken met het feit dat tot in de negentiende eeuw vooral de kerken deze vorm van slavernij benoemden. In het negeren hiervan kan dus een antiklerikaal element zitten. Daarnaast is de christenslavernij altijd als motief voor de kolonisatie aangevoerd. Na de dekolonisatie is men ervan uitgegaan dat dit motief niet klopte.'

Hun thuisbases lagen op de Barbarijse kust, aan de voet van het Marokkaanse Rifgebergte en op de kust van de meer oostelijke Maghreb. Naast materiële buit van overvallen schepen en kustdorpen was een belangrijk doel van de piraten om slaven te verkrijgen. Talrijke kustplaatsen in Spanje, Italië en op de eilanden in de Middellandse zee werden hiervoor eeuwenlang 'bezocht' door de zeerovers. De Franse zuidkust was ook niet veilig voor hen en zelfs op de Ierse, Engelse en Nederlandse kusten werden mensen gegrepen en tot slaaf gemaakt. Hun strooptochten reikten echter nog veel verder, van IJsland in het noorden tot de gehele Afrikaanse westkust. Zelfs stak men de Atlantische oceaan over voor tochten naar Amerika. Behalve de talrijke koopvaardijschepen werden ook de Europese kolonies in dit gebied prooi voor de zeerovers. Op de eilanden van de Caraïbische zee en aan de Noord en Zuid-Amerikaanse kusten werd soms eveneens, zoals gebruikelijk in de Middellandse Zee, een afgelegen dorp omsingeld en de bevolking gevangen genomen en tot slaaf gemaakt. Vaak werden grote aantallen christenslaven bij deze acties gevangen genomen, die dan werden verkocht op Marokkaanse slavenmarkten. Sultan Moulay Ismail bezat een uitgebreid paleis met versterkte muren, dat vrijwel geheel door deze christenslaven was aangelegd. Ook westerse zeerovers verkochten gevangen genomen christenen vaak in Marokko. De schepen waren meestal galeien met slaven of gevangenen aan de roeiriemen.

In het bagatelliseren van de christenslavernij speelt mogelijk ook een aangepraat postkoloniaal 'schuldgevoel' mee. Blessing: 'Onderzoekers hebben zich helemaal op de transatlantische slavenhandel gericht als een unieke, schrijnende gebeurtenis. Daarbij is slavenhandel in andere regio's veronachtzaamd.' Nog steeds is het volgens de arabist een heel gevoelig onderwerp in sommige kringen. 'Dat heeft ermee te maken dat het over moslims gaat en daar reageren bepaalde mensen tegenwoordig erg overspannen op.'

Arabische Arikaanse slavenhandel is ouder dan de Europese en heeft eveneens een zeer grote omvang gekend. De Arabisch Afrikaanse slavenhandel startte rond de 6e eeuwen. Chr. en eindigde in de 20e eeuw. Exacte cijfers over het aantal gevangen genomen Afrikanen zijn niet voor handen, schattingen liggen tussen de 15 en 28 miljoen mensen. De Arabieren haalden hun Afrikaanse slaven uit Noord- en Oost-Afrika (het Westen richtte zich op West-Afrika). Zanzibar was een bekend centrum voor slavenhandel. Het was in de Arabische wereld gebruikelijk dat bij rivaliserende stammen die met elkaar in conflict raakten de 'winnaar' de mannen doodde en de vrouwen en kinderen tot bezit maakten. Dat was in conflicten tussen Arabieren en Afrikanen niet anders. De buitgemaakte vrouwen en kinderen werden per schip of middels een karavaan (lopend) naar de Arabische wereld gebracht. Zo'n 60 procent van de door de Arabieren veroverde Afrikaanse slaven stierf tijdens dit transport. Waar de Westerlingen zich concentreerde op mannelijke slaven (voor arbeid), richtte de Arabieren zich op vrouwen, de Arabieren importeerden ongeveer 65% vrouwen tegen 35% mannen – deze vrouwen kwamen veelal in harems terecht. De mannen werden vooral ingezet in het leger (zie ook: Mamelukken). Jongetjes werden vaak omgevormd tot eunuch.

Een vergelijking tussen de handel in Afrikaanse slaven en Europese is juist bijzonder nuttig, meent Blessing. 'Veel wrok van moslims ten opzichte van het Westen komt voort uit een eenzijdig beeld van de geschiedenis: alsof alleen westerse landen imperialistisch waren en mensen hebben uitgebuit. Door een eerlijke vergelijking tussen slavenhandel door westerse en Noord-Afrikaanse landen, kun je die wrok misschien wegnemen.'

Wat de discussie ook gevoelig maakt, is dat de sharia, de islamitische wet, het houden van slaven toestaat. Moslims tekenen daarbij aan dat allerlei regels gelden voor een goede behandeling van slaven. Sommigen beweren daarom dat christelijke slaven in Noord-Afrika behoorlijk goed behandeld werden. Blessing: 'Er is op basis van de bronnen geen aanleiding dat te denken. Ook de VOC had regels voor de behandeling van slaven. Maar in de praktijk werd de meerderheid van de slaven, waar ook ter wereld, uitgebuit en onderdrukt.'

Noot NederKrant: Miljarden mensen zijn totaal in het ongewis inzake de blanke slaven-handel. Evenals men in het ongewis is over het feit dat de meeste zwarte slaven door (noord) Afrikaners en Arabieren werden verhandeld. Vermoedelijk bedroeg het aantal blanke (christen) slaven minstens net zoveel, zo niet meer als er zwarte slaven waren. Je kunt je afvragen waarom over deze feiten gezwegen wordt.

Je kunt je ook afvragen waarom er niet zoiets bestaat als een slavenmonument voor blanke (christen) slaven. Je kunt je afvragen waarom onze kinderen op school geen evenwichtig beeld wordt voorgeschoteld inzake slavernij in het algemeen. Dus zowel blanke, zwarte en andere vormen van slavernij die bestonden en in sommige (met name Afrikaanse en Arabische) werelddelen nog bestaan.

Het antwoord is simple maar schokkend en bizar te noemen. Het heeft alles te maken met het voornamelijk linkse fetisjisme van de blanke erfzonde en de idiotie dat het blanke ras tot in lengte der dagen en generatie na generatie boete zou moeten doen voor haar zonden jegens niet-westerse en niet-blanke mensen. De blanke mens zou haar geprivileerde positie danken aan onderdrukking en uitbuiting.

Zoals blijkt is dit volstrekt onjuist. Heeft u evenwel wel eens een Afrikaans zijn oprechte excuus horen maken voor het feit dat hij zijn broeders en zusters verhandelden? Heeft u wel eens een Arabier, Marokkaan of moslims zijn excuus horen maken voor de blanke slavenhandel, het onderdrukken en welhaast uitroeien van minderheden op hun continent en het koloniseren van de westerse wereld?

Integendeel. Het zijn juist deze bevolkingsgroepen die zich beroepen op de slavernij en kolonisatie van Azië en Afrika om daarmee hun voordeel te doen en als excuus te dienen waarom men in ieder opzicht, zowel qua economie, mensenrechten, democratie, moderniteit of wat dan ook, achter blijft bij het westen. Het zou allemaal de schuld zijn van de witmensen. De socialisten hebben van deze leugen hun voornaamste agendapunt gemaakt.

Als er al zoiets zou bestaan als een verwijtbaarheid aan huidige generaties voor hetgeen voorgaande generaties hebben gedaan of hebben gelaten dan is dit wederzijds. Het is pas als deze hypocrisie geslecht wordt dat we verder kunnen met ons leven. Dat, en dat alleen is de reden dat ik bovenstaande publiceer. Het is mijn inziens overbodig om te melden, maar ik heb daar geen enkele andere intentie mee.

Zeker geen racistische. Integendeel...

**********

Beste Jan,

heb je nog op tv gezien, geloof het jeugdjournaal.
zag op het Jeugdjounaal al Surinamers die juist beledigd waren dat ze zwarte piet uit het straatbeeld willen hebben.
"Het is pas discriminatie als ze worden buitengesloten en vervangen door witte pieten".

iemand anders zei dat het eerder grijze piet is (kolen matzwart= donkergrijs)

gekleurde pieten (oranje, roze, groen) vindt ik niks, dan ga ik wel naar de carnavals optocht kijken.
zwarte piet is UNIEK en dat moeten we niet laten verwateren.
uiterste water bij de wijn zou zijn, een blanke piet met vele steenkolen-vegen (dikke zwarte strepen) in het gezicht. kan niemand meer klagen.
we kunnen hem dan meteen een bijnaam geven: MATTIE.
Mattie betekent vriend in het antilliaans, en mattie kan ook verwijzen naar het mat-zwarte (donergrijze).

ook de beschuldiging als zouden het koloniale pakjes zijn is onzin, want de zwitserse garde heeft dezelfde pakjes aan, en zwitserland heeft nooit kolonien gehad. zijn gewoonweg ouderwetse katholieke pakjes, die toevalliger wijs ook in de koloniale tijd werden gedragen.

groetjes, Eugene

**********

Beste Dames en Heren,

De zwarte-Pieten discussie lijkt te polariseren in twee kampen, de (veelal donkere) mensen die vinden dat het knecht-zijn racistisch is omdat het herinnert aan een slavernij verleden, en de (veelal blanke) mensen die vinden dat het flauwekul is.

De gezochte oplossingen (bijvoorbeeld gekleurde Pieten) bieden in mijn ogen voor beide groeperingen geen werkelijke oplossing voor het probleem, het neemt namelijk de 'knechten- status' niet weg en voor de andere partij is zwarte Piet zwarte Piet niet meer als hij niet zwart is.

Terwijl ik geloof dat er een oplossing is die aan beide groepen evenveel recht doet.

U weet ongetwijfeld beter dan ik wat de precieze achtergrond is van het Sinterklaasfeest, maar vorige week las ik dit, en dat bracht mij tot mijn idee:

St. Nicolaas is hij een bisschop van Turkse origine en nationaliteit uit een Turkse havenplaats van destijds aanzienlijk belang. Hij is op latere leeftijd gevlucht naar Spanje. Hier is hij internationaal beroemd geworden omdat hij destijds zeer onorthodox (zwarte, Afrikaanse) kindslaven bevrijdde van de slavenschepen die de haven aandiende en ze als knecht in dienst nam. De betaalde baan "knecht" gaf deze kindslaven een onafhankelijke, zelfstandige status. Om die redenen draagt zwarte Piet het pak van een edelman (uit die tijd). Het is hierdoor dat St. Nicolaas als kindervriend door het leven gaat en zijn zwarte knechten zijn van oorspronkelijk bedoeld als symbool TEGEN slavernij en onderdrukking.

Ik denk dat de oplossing zit in het 'herpositioneren' van het Sinterklaasfeest als het feest van het einde van de slavernij. Op 5 december vieren we dan niet alleen de verjaardag van Sint Nicolaas, maar vooral het effect van zijn daden, namelijk een bijdrage in het beeindigen van de slavernij.

In mijn ogen is dit voor de voorstanders van Piet geen wezenlijke verandering van het feest, aangezien slechts de historische achtergronden beter worden belicht. De Sint, de Pieten, de kadootjes, het kan allemaal blijven.
Voor de groep die zich gekwetst voelt door zwarte Piet denk ik dat dit een belangrijk gebaar is, zij hebben namelijk nog helemaal geen andere 'herdenkingsdag' voor het einde van de slavernij, terwijl hun verleden wel degelijk aandacht verdient. (wij vieren 5 mei bevrijdingsdag van WOII, Veteranendag voor gevallenen in andere oorlogen, met Pasen vieren wij de Verlossing door JC, waarom is er nog geen 'nationale einde slavernij-dag'?)

Ik kan mij zelfs voorstellen dat, net zoals bij 4 en 5 mei, een dubbelviering wordt ontwikkeld. Op 5 mei vieren wij de vrijheid van de Afrikaanse slaven van weleer, en op 6 mei staan wij stil bij de Nederlandse rol in de slavernij (geen fraaie beurt) en bij de slaven die momenteel nog steeds op diverse plekken in de wereld zonder vrijheid leven (denk aan kindsoldaten, kinderarbeid, gedwongen prostitutie).
Als het net zo loopt als met 4-5 mei, zou Sinterklaas bij uitstek een feest kunnen worden waarin wij vieren (5 dec) en bezinnen (6 dec).

Ik ben ervan overtuigd dat met dit voorstel een win-win situatie wordt bereikt.

Er zijn een paar kritische succesfactoren:
- Deze oplossing werkt alleen als zij gedragen wordt door de 'Piet-kritische' groepen in het overleg.
- het werkt alleen als de nieuwe 'lading' van het Sinterklaasfeest als anti- slavernij of einde-slavernij wordt doorgevoerd in vele communicatieuitingen
- Het werkt alleen als alle eigenschappen van Piet, die hen tegen de borst stuiten, worden verklaard met menswaardige (en historisch juiste) argumenten. (dus de kleding is geen 'apenpakje' maar het pak van de edelman om hun nieuwe maatschappelijke status te onderbouwen). etcetera
- Het behoeft een langere adem, want het zal best even duren voordat iedereen het snapt en voelt
- het werkt versterkend en sneller als bijvoorbeeld ook TV programmering rond 6 sept ook ingaat op deze 'nationale gedenkdag' met fimps en docu's rondom het slavernij verleden met bijvoorbeeld films als Oeroeg e.d., zoals ook op 4-5 mei gebeurt.

Ik hoop van harte dat ik met deze email een constructieve bijdrage heb geleverd aan het vinden van een oplossing voor deze nare polariserende situatie.
Als u dit vorstel ondersteunt, stel ik voor dat u dit meeneemt in het overleg dat u momenteel voert met diverse partijen voor het aanpassen van het Sinterklaasfeest, niet in de laatste plaats met de politiek.

Ik dank u hartelijk voor uw aandacht,
Quirien Verbakel

**********

Houd aub stand met verdedigen van het authentieke sinterklaasfeest. Het Meertensinstuut is blijkbaar teveel onder invloed gekomen van de mullti-culti lobby Ik weet uit Surinaamse kring dat het om een beperkt aantal grote bekken graag die veel media aandacht krijgen biv. Prem. Geef niet toe anders zitten we op een hellend vlak en krijgen we straks de Amerikaanse kerstman waar geen barst aan is. Het is toch al een wonder dat Sinterklaas het zo lang heeft volgehouden. Overigens is het niet alleen een kinderfeest, maar ook voor volwassen. een nationaal theater en satire dat uniek is. Als een bepaalde groep zich zo vast bijt in het slavenverleden (alsof wij geen onderklasse hadden) , moeten de Keti Koti tot nationaal feest laten verheffen. Anthropologisch en historisch past Sinterklaas /Zwarte Piet in een NW Europese traditie sinds de Middeleeuwen opgepakt door onderwijzers in de 19 e eeuw. Wat weten ze eigenlijk bij het Meertensinstuut? Ik zou graag willen dat jullie kans zien het feest toch ergens vast te leggen, anders moeten we ondergronds net als tijdens de heerschappij va de calvinisten...!

Rosa L.

PS.Het Sinterklaasfeest incl. Zwarte Piet (diepzwart door de schmink) moet buiten de politiek blijven en staat boven alle partijen. Als je dat aantast bevind je je op een hellend vlak en wordt het feest een speelbal van lobbies.

**********

Sinterklaas feest

In Iran wordt elk jaar Haji Firuz gevierd. Een feest waarbij het gezicht van Haji Firuz zwart geverfd is. Er zijn geen vermeldingen naar iets anders dan slavernij. Er wordt in oude gedichten zelfs letterlijk ernaar verwezen, in de gedichten van Jafar Shahri. Toch is er niemand die tegen dit festival protesteerd.
Elk jaar wordt op 2 januari in Kaapstad Kaapse Klopse georganiseerd. Hierbij wordt er veel feest gevierd en muziek gemaakt. De entertainers hebben hun gezichten zwart geverfd, als een directe verwijzing naar de slaven en 'knechten' van vroeger. Ook hier heb ik nog geen mens over gehoord.
Daarnaast wordt in vele culturen het gezicht wit geverfd om aan te geven dat iemand dood of stervende is. Het Dia de los Muertos is daar een voorbeeld van.
Zodra Haji Firuz en Kaapse Klopse door de UNHCR verboden zijn vanwege de overduidelijke connectie met slavernij, denk ik dat het tijd wordt om zowel Sinterklaas als het Dia de los Muertos vanwege de mogelijke racistische insteek (zwart is knecht/blank is dood) ook te gaan verbieden.
Laten we beginnen met het Haji Firuz en onmiddelijk Iran gaan verbieden dit feest ooit nog te vieren.

Marina van Ommen
(Zuid Afrika)

**********

Rotterdam, 22 oktober 2013

Geachte organisaties en politiek,

Via deze weg wil ik uw aandacht vragen voor het volgende.

Niemand is het ontgaan dat er veel te doen is over Zwartepiet. Het is discriminatie volgens een groep Nederlanders. In eerste instantie dacht ik " deze discussie hoort er bij" maar nu ik de reactie van mw. Verene Shepherd heb gehoord breekt mijn hart en wil ik het volgende onder uw aandacht brengen.

Deze discussie voeren wij al jaren en ieder jaar krijgen voor en tegenstanders de kans hun punten kenbaar te maken en dit is een recht wat iedere Nederlander heeft. Hier zal ook niemand tegen zijn.

Dat maakt Nederland zo mooi. Iedereen heeft zijn of haar eigen mening uiten.

De groep Nederlanders die nu actie tegen zwartepiet voeren hebben recht op hun mening en deze mogen ze van mij en vele anderen ook gewoon hebben en uiten en zo nodig ook bevechten binnen het Nederlandse recht. Wat zij alleen niet door hebben is dat zij door hun eigen felheid nu juist het averechtse effect hebben gecreëerd.

Op diverse media wordt er nu meer beledigd en gediscrimineerd dan ooit.

Ik neem aan dat dit ook niet de bedoeling was. Dit is in mijn ogen een logische reactie als je ziet dat dhr. Prem Radhakishun op een felle en zeer onvriendelijke manier zijn mening in de wereld draai door verkondigt en met hem nog vele anderen op tv en radio op een onvolwassen manier in debat gaan met elkaar . Daarnaast is door deze groep actievoerders direct en indirect een grote groep mensen beledigd of uitgemaakt voor racist. Op hun beurt kunnen zij dus ook actie tegen de actiegroep voeren.

Want meer dan 10.000 vrijwilligers en medewerkers waar ik er maar een van ben, zijn actief om dit mooie kinderfeest in alle steden in Nederland te organiseren en uit te voeren. Zij zijn van goede wil en willen niks liever dan voor zoveel mogelijk mensen een feest maken van onze al oude Sinterklaas traditie. Maar nu worden zij afgeschilderd als racisten en schenders van de mensenrechten.

Op mijn beurt kan een deel van deze groep actievoerders beschuldigd worden van openlijke belediging en het veroorzaken van oproer in de samenleving.
Door op een agressieve en onrespectvolle manier het debat aan te gaan.

Ik voel mij persoonlijk erg aangevallen al van kinds af aan vier ik zoals bijna alle kinderen in Nederland en België Sinterklaas. Sterker nog als kind al was ik er het hele jaar bezig met dit voor mij erg belangrijke feest. Dit komt mede omdat ik op 5 december ben geboren en ik op deze manier heb geleerd om juist veel te geven i.p.v. zoveel mogelijk voor mezelf te nemen. Vanaf mijn 15e speel ik al voor hulp Sint maar voornamelijk als Hulp piet. En nooit is bij mij de gedachte geweest om een ander te kwetsen of te beledigen. Sterker nog ik ben juist actief bezig geweest om er voor te zorgen dat er ook bij tegenstanders meer begrip komt voor dit feest.

In 2011 heb ik zelfs samen met mijn beste vrienden een Gilde opgericht. Om op vrijwillige basis mee te werken aan diverse Sinterklaas activiteiten en groepen vrijwilligers met elkaar te koppel om een nog beter resultaat te bereiken.

Ik vind het dan ook heel erg verdrietig dat dit traditionele Kinderfeest zo onterecht wordt gekrengd. Omdat een aantal mensen dit feest ziet als een teken van racisme en slavernij.

Over Zwartepiet gaan diverse verhalen en er zijn diverse verklaringen.
En iedereen legt dit natuurlijk uit in voordeel van zijn eigen mening.
Maar in de loop van de jaren is Nederland altijd bezig geweest om stapsgewijs Zwartepiet zo te vertolken dat hij met zijn tijd meegaat en steeds minder in opspraak hoeft te komen.

Als de actievoerders daar nu eens aan denken en gewoon in gesprek blijven met anderen partij dan komen we er beter van af dan dat we nu tweedracht zaaien in dit land waar nu al steeds minder tolerantie is te vinden voor elkaar.

De NTR draagt de Sinterklaas traditie al jaren een warm hart toe. Wie is er niet groot geworden met Sinterklaas in Seasamstraat of het Sinterklaasjournaal. Dat de laats genoemd juist dit jaar de Gouden stuiver wint zegt toch ook wel iets. De NTR heeft er zijn voordeel mee gedaan om dit kinderfeest ook aan te grijpen om diverse leerzame en educatielespakketten aan te bieden zodat Sinterklaas niet alleen leuk maar ook nog eens leerzaam is. En dan doet het extra pijn om te horen dat de VN een commissie stuurt die denkt dat wij hier de slavernij dunnetjes over doen met slaven en een witte bisschop. Politiek laat je tanden nu ook eens zien in plaats deze weg te lachen of bang te zijn om je handen hier aan te branden. Jullie hebben een voorbeeldfunctie en laten het nu aan anderen over.

Een mooi voorbeeld is juist dat dit kinderfeest juist culturen bind.
Ik zelf ben ooit als Sinterklaas naar een Turkse moskee geweest waar ik geheel volgens hun normen en waarde ook de kinderen daar heb bezocht.
Suikerfeest samen met Sinterklaasviering gaat prima samen. Of wat dacht u van een Surinaamse jongeren drumband die in Rotterdam Noord Sinterklaas binnen haalt. Iedereen had het naar zijn zin en dat in een deel van Rotterdam waar altijd problemen zijn en waar op dat moment zelfs geen politie agent nodig was om de orde te handhaven.

Nu zelfs de VN zich er mee bezig houdt vind ik dat het tijd wordt dat de politiek zich er mee gaat bemoeien. En dan stuurt de VN nog een commissie die bevooroordeeld start met hun onderzoek. Dit vind ik een teken van onrechtvaardigheid.

De voorzitter is het er nu al niet mee eens. En ook al is dit haar persoonlijke mening toch klopt dit niet. Als we een rechter in Nederland zijn eigen mening bij voorbaat al verteld hadden we als politiek al lang moord en brand geschreeuwd. Dus waar is de politiek nu? En dan nog de belediging dat er al een Kersman is en dat Sinterklaas overbodig zou zijn.
Ja deze Prof. Verene Shepherd mag eerst wel eens onderzoeken waar deze Kerstman vandaan komt. Dan zal ze merken dat dit een mengeling is van een Noorse volksfiguur en onze Sint Nicolaas. En dat Sint Nicolaas al honderden jaren eerder gevierd werd dan die in mijn ogen stomme kerstman. Sterker nog als er geen Nederlanders naar Amerika waren gegaan was er nu ook geen Kerstman geweest.

En dan heb ik het nog niet eens over de economische belangen van dit feest.

Daarom wil ik de politiek, media, en diverse organisaties vragen om in actie te komen. En dan ook echt in actie te komen om dit mooie kinderfeest ook eens goed te verdedigen. Ook al licht dit erg gevoelig en willen de meesten hun vingers er niet aan branden. Maar ik wil als ik straks vader ben ook nog met mijn kinderen en hopelijk kleinkinderen Sinterklaas vieren op de manier waardoor ik mij al die jaren al vrijwillig inzet voor dit in mijn ogen mooiste feest wat Nederland kent. Wat zoals het lied zegt hij is voor groot en klein.

Bedankt voor uw aandacht en in de hoop dat we snel kunnen starten met de voorbereidingen op dit mooie feest.

Met zeer hoogachtende groet

Kevin van Hengel

**********

Reactie SNG: Voor het genootschap is en blijft de Sint wit en de Pieten zwart.

**********

VN wil einde maken aan het Sinterklaasfeest

Nederland moet helemaal stoppen met het Sinterklaasfeest. Dat zegt professor Verene Shepherd, hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet. De Zwarte Piet zou een terugkeer zijn naar de slavernij. De VN werkgroep bezoekt binnenkort Nederland om zelf het Sinterklaasfeest mee te maken. Maar wat Shepherd betreft is het ook meteen de laatste keer dat het feest gevierd wordt.

Wat Verene Shepherd niet begrijpt is dat Zwarte Piet helemaal niets met slavernij of racisme te maken heeft. Volgens de oer-Hollandse traditie brengen Zwarte Pieten cadeautjes door de schoorsteen, vandaar dat ze zwart of bruin zijn van het roet. Verder zou Shepherd de geschiedenis van Sint Nicolaas eens goed moeten bestuderen. Vast staat dat Sint Nicolaas juist tegen slavernij was door slaven op de slavenmarkten vrij te kopen om ze vervolgens de vrijheid te geven. Een beter symbool tegen racisme dan Sinterklaas is er dus eigenlijk niet.

Stichting Vrienden van Sinterklaas

**********

Geachte heer van Wijk.

Ik ben al een tijdje lid en vanaf mijn geboorte verbonden met het Sinterklaasfeest. Ik ben op 5 december geboren. En doe al van jongs af aan mee aan dit mooie feest.

In 2011 heb ik met vrienden een gilde opgericht. Zodat wij als groep ons bezig houden met sinterklaas.

Nu de discussie erg oploopt maak ik me erg veel zorgen over onze traditionele sinterklaasfeesten. Ik las uw reactie en hoop dat u namens het genootschap u kunt blijven inzetten voor de zwarte piet.

Het gaat mij echt aan het hart. Mocht ik u hierbij van dienst kunnen zijn hoor ik het graag kijk ook eens op onze site www.vijf-december.nl

Met vriendelijke groet
Kevin van Hengel

**********

Goedendag,

Wij zijn benieuwd hoe het ervoor staat met de plaatsing van het sinterklaasfeest op de immaterieële erfgoed lijst.

Groet,
Wendy

**********

Sinds ik in de jaren zestig als kind 8 jaar in Rwanda woonde, heb ik altijd een groot gevoel van gêne gevoeld bij het Sinterklaasfeest. In 1983 liep ik rond 5 december met een bezoekende Rwandese predikant door de binnenstad en deze man was zeer diep gekwetst: Blanken die zich zwart maakten en in idiote pakjes gek liepen te doen.... Het is echt anno 2013 niet meer vol te houden dat dit een mooie traditie is. Verander het aub snel, het protest zal elk jaar erger worden, mensen zijn terecht gekwetst en voor je het weet gebeurt er een keer tijdens dit verder mooie kinderfeest iets akeligs.

Jan H.

**********

Beste Jan van Wijk van SNG, de volgende mail heb ik naar Prem Radikashun gestuurd, de grootste tegenvechter van Zwarte Piet: "Beste Prem, Zwarte Piet zit weer eens in zwaar weer. Vroeger kreeg hij kritiek omdat hij het imago had kinderen te slaan met zijn schoorsteen roe, tegenwoordig is het racistisch omdat hij als Afrikaan pakjes moet rondbrengen voor een blanke. Nou, bij Postnl zzp PAKKET-service werken ook alleen maar pakjes rondbrengende buitenlanders, met een blanke als baas. Ga je daar straks ook tegen protesteren ? Ben blij dat je werk hebt, denken die buitenlanders nu.
Wij blanken vinden het gewoon leuk ons bij tijd en wijlen zwart te verven. Straks gaat men zich nog ermee bemoeien hoevaak ik onder de zonnebank mag gaan, als ik daags erna een putje moet gaan scheppen voor mijn buurman als ie blank is. En enkel en alleen BLANKE Pieten, zoals je nu oppert, is ook geen oplossing want dan wordt het straks wederom racistisch genoemd, want dan is het weer net alsof er geen zwarten mogen meedoen. Het rondbrengen van pakjes is immers gewoon werk, het aannemen van enkel en alleen blanken en het weren van Zwarten is dan arbeidsdiscriminatie. Prem, ik hoop dat je toch nog van mijn mail geleerd hebt. groet, Eugene". Jan, wat vind je ervan ?

**********

Sinterklaas en zwarte piet is ons feest.

En ik verander dit niet en ik zal dit met mijn kleinkinderen vieren
Mvg.
Willem

**********

De hele heisa of piet nu zwart is of niet vind ik belachelijk Piet is zwart punt uit en dat is niet omdat hij een neger is maar ik heb als kind altijd begrepen dat piet is zwart omdat hij door de schoorsteen de cadeautjes brengt.
De mensen die hier tegen protesteren zitten naar mijn mening erg met hunzelf en hun huidskleur in de knoop.

(naam is bij ons bekend)

**********

Beste Jan van Wijk, zoals u merkt en weet is de kleur van zwarte piet zwaar onder vuur, laten we eerst voorop stellen dat dit niks met racisme te maken maar traditie en cultuur voor alle Nederlanders en alle kleuren, omdat een paar mensen klagen is het overdreven dat wij weer aan hun moeten aanpassen, ik ben diabetes moet ik dan bewaar maken op het Suikerfeest, dit is te gek voor woorden laat dit niet verloren gaan desnoods gaan we een actiegroep vormen

mvg.
ronald wismeyer

**********

Bij deze wil ik jullie een hart onder de riem steken met jullie strijd voor het behoud van onze Nederlandse traditie inclusief zwarte piet! Het is toch ongelofelijk dat we dit stukje cultuur dreigen kwijt te raken.

Bas van Haaren

**********

**********