Sommige mensen beleven plezier aan het vervelend doen tegen anderen.

Derhalve is het niet meer mogelijk het SNG Nederland buiten kantooruren telefonisch te benaderen.

We blijven uiteraard bereikbaar per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

                                 ==========================================

 

 

Wat zijn afspraken in 2016 nog waard?

Op 3 oktober vond een ontmoeting plaats tussen een aantal organisaties die een rol spelen bij de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet. Deze ontmoeting vond plaats op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het bijzijn van Minister Asscher. Het resultaat van de bijeenkomst was een OPROEP TOT KALMTE en een respectvolle dialoog over het onderwerp. Het belang van het kind werd centraal gesteld en een streven het een feest voor alle kinderen te laten zijn.  

Het was ook RTL die deze oproep heeft onderschreven en wat gebeurd er in de week volgend op 24 oktober de dag waarop RTL bekend maakt te kiezen voor de Schoorsteen Piet, als enige Piet die in de RTL programma’s nog te zien is. Minister Asscher reageert met “complimenten en tijd voor verandering”. Hoezo oproepen tot het bewaren van kalmte!

Het bestuur van SNG Nederland beschouwt dit als een flagrante schending van de gemaakte afspraken.

Als je afspraken maakt dan houd je je daaraan. De minister denkt daar blijkbaar anders over.

Wij blijven staan achter de doelstelling van ons Genootschap te vinden in Artikel 2 van de statuten namelijk het nemen van initiatieven en bevorderen daarvan waarin de figuur van - en de legende en volksgebruiken rond Sint Nicolaas centraal staan. Daar is Zwarte Piet onlosmakelijk mee verbonden.


En we voelen ons daarbij gesteund door nog steeds een meer dan ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking.

=====================================

 

 

Ronde tafel overleg

 

Op 3 oktober was ook het Sint Nicolaas Genootschap Nederland aanwezig bij het Ronde Tafel overleg op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het eindresultaat van dit overleg was een statement wat verschenen is in alle landelijke media, groot en klein.

Op de teletekstpagina van de NOS stond de volgende ochtend de navolgende tekst:

Oproep tot kalmte in Piet-discussie

Partijen die betrokken zijn bij de discussie over Zwarte Piet roepen op tot kalmte en een respectvolle dialoog.

De oproep volgt op een bijeenkomst georganiseerd door minister Asscher. In een gezamenlijke verklaring nemen de betrokkenen afstand van elke vorm van bedreiging, agressie en geweld.

De ondertekenaars stellen dat zij het belang van het kind centraal stellen en dat ze ernaar streven Sinterklaas een feest voor alle kinderen te laten zijn.

Bij het overleg waren voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, maar ook organisaties die 'neutraal' zijn maar veel met het onderwerp te maken hebben, zoals Detailhandel Nederland en RTL Nederland aanwezig.

Onder de organisaties waren verder onder meer het Sint Nicolaas Genootschap Nederland, Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Surinaams Inspraak Orgaan, Overlegorgaan Caribisch Nederland, Stichting Nederland Wordt Beter en Stichting Sint en Pietengilde en de Stichting Civitas Christiana.